Archief Andreï Ivaneanu

Voorgeschiedenis

Mijn vader, Andreï Ivaneanu  (1936 – 1989), kwam in 1972 naar België om een leven uit te bouwen met mijn moeder en hier zijn beroep als scenograaf uit te oefenen, een op dat moment nog zo goed als onbestaande professie in Vlaanderen.

Hierdoor, maar ook door zijn grote gevoeligheid voor kleuren, materialen, technische meesterschap in zowel ontwerpen als uitvoeren, zijn grondige kennis van het historische kostuum en zijn liefde voor de traditionele theaterillusie, was Andreï een begrip in de Vlaamse theaterwereld van de jaren ’70 en ’80.

In 1986 werd hij ook de grondlegger van de theaterkostuumopleiding van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Vandaag wordt er nog steeds een Andreï Ivaneanu-prijs uitgereikt aan de bacheloropleiding theaterkostuum voor het beste theaterkostuum met als criteria inventiviteit, materiaalkennis, humor en theatertraditie.

Helaas is mijn vader veel te jong overleden. Hij liet daarbij een atelier na dat gedurende 4 jaar onaangeroerd bleef en mijn eigen eerste stappen in de kunstwereld heeft gestimuleerd. Hierdoor is het grootste deel van zijn persoonlijke informatiebronnen en ontwerptekeningen wel in het bezit gebleven van onze familie, samen met enkele theaterkostuums en maquettes.

Al deze elementen werden jaren voorzichtig bewaard en van de ene naar de andere locatie overgebracht om 25 jaar na zijn overlijden een vast onderkomen te vinden in de archiefkasten van Printstudio 868.

Printstudio 868 is hierdoor niet alleen een plek voor grafiek, maar ook voor theaterkostuumontwerp. Met de meer dan 1600 schetsen, kostuum-en decorontwerpen, een lijvig foto- en filmarchief en een bibliotheek krijg je een unieke inkijk in de werkwijze en het universum van mijn vader.

Sinds 2012 zijn we gestart om al deze informatie te archiveren, maar dat vergt nog heel veel werk. De uitgewerkte ontwerptekeningen werden wel al gedigitaliseerd dankzij de hulp van familievriendin en fotografe Kirsi Kempeneers en familievriend Ionut Gaina. Tegen 2036 hopen we het hele archief te kunnen omsluiten en toegankelijk te maken via een website en een publicatie.


Praktisch

Maar niets evenaart de fysieke ervaring! Daarom stellen we dit archief graag open voor iedereen met interesse in het werk van van mijn vader of, tout court, in klassiek kostuumontwerp en theater. Het Archief Andreï Ivaneanu is geen statisch archief, maar blijft groeien. De collectie ontwerptekeningen wordt aangevuld met schenkingen of aankopen. De oorspronkelijke bibliotheek wordt verder uitgebouwd met nieuwe publicaties over mode en theater. Ook het foto- en filmarchief wordt uitgebreid met nieuwe historische kostuum- en operafilms. Ondertussen telt de collectie al ongeveer 600 DVD’s.

Stiekem leeft de droom dat Printstudio 868 niet alleen een thuishaven kan zijn voor mensen met een hart en passie voor grafiek en illustratie, maar ook voor diegenen die vanuit hun beroep of vanuit een persoonlijke interesse geboeid worden door de wereld van theaterillusie en het traditionele theaterkostuum.

Het archief van ontwerptekeningen, foto’s, boeken en films is vrij toegankelijk na afspraak. Er kan niets worden uitgeleend.