Bibliotheek

Voorgeschiedenis

Mijn vader, Andreï Ivaneanu, was een verwoed verzamelaar van historische kledingstukken en boeken. Nog voor zijn dood schafte het modemuseum van Hasselt het grootste deel van zijn modecollectie aan. Deze collectiestukken kan je nog steeds raadplegen via de site van het modemuseum Hasselt. De bibliotheek die hij achterliet werd de basis voor de familiebibliotheek en voor de bibliotheek van Printstudio 868.

Van jongs af aan kwam ik in contact met boeken en vooral kunstboeken met prentjes. De muren van mijn vaders atelier waren ofwel bedekt met ontwerpen, foto’s, kunstobjecten of boeken. Ook al kan je vandaag zo goed als alles vinden op het internet, een atelier zonder boeken is voor mij ondenkbaar! Net zoals mijn ouders zijn mijn zus en ik gebeten door het boekenvirus. De fysieke ervaring van het boek, de schoonheid van het ontwerp, de verstilling van het lezen met een lekker kopje thee of koffie kan niet vervangen worden door het digitale. Daarom heeft de bibliotheek een belangrijke en letterlijk, centrale rol in het atelier. Als je komt werken in ons atelier heb je naast persen, werkmaterialen en het internet, maar liefst 4000 boeken ter beschikking als inspiratie- en informatiebron!


Collectie bibliotheek

De bibliotheek van Printstudio 868 is een flink uit de kluiten gewassen, en nog steeds groeiende, persoonlijke kunstbibliotheek met heel specifieke accenten. In deze bibliotheek vind je monografieën, kunstgeschiedenis, kunsttheorie- en filosofie, tekenkunst, schilderkunst, beeldhouwkunst, volkskunst, outsider kunst, toegepaste kunsten (theater, mode, keramiek, smeed- en glaskunst, …), architectuur, kunsttechnieken, socioculturele geschiedenis, kinderboeken, strips en graphic novels

In tegenstelling tot De Krook of de Kunstenbibliotheek leggen wij een groot accent op grafiek in het algemeen, grafische technieken, Japanse prenten, Indische en middeleeuwse miniaturen, curiositeitenkabinetten, traditionele porselein, theater- en modegeschiedenis en historische kledij.

Daarnaast hebben we ook een kleine collectie geïllustreerde boeken met originele grafiek van o.a. J.J. GrandvilleGustave Doré, Frans Masereel, HAP Grieshaber, Icinori, Volker Pfüller, Dieter De Schutter, Gosia Olchowska, Yeji Yun, Alice Wietzel, Hokusaï, Kono Bareï, Kwasson en Tsukioka Kogyo.


Praktisch

Via de online catalogus kan je al een kijkje nemen in onze bibliotheek.
Voorlopig zijn enkel de monografieën al gedigitaliseerd. We hopen zo snel mogelijk ook de rest van de bibliotheek online te krijgen.

De bibliotheek staat volledig gratis ter beschikking voor iedereen die komt werken in het atelier.

Wil je graag de bibliotheek raadplegen zonder gebruik van het atelier? Dat kan!

Met onze 10 beurtenbibliotheekkaart krijg je voor een democratische prijs toegang tot onze bibliotheek. De kaart kan worden doorgegeven. Bij elk bezoek is een tas koffie of thee mét zoetigheid en water inbegrepen, zodat je volledig kan ontspannen tijdens het lezen. Met je bijdrage help je de verdere uitbouw van de bibliotheek.

De bibliotheek kan worden geraadpleegd na afspraak. Uitlenen van boeken of films is niet mogelijk.